Успех ученика Гимназије на такмичењу из математике

Успех ученика Гимназије на такмичењу из математике

У Гимназији у Лесковцу наука није баук. Гимназијалци воле такмичарски дух и сваке године вредно раде и учествују на такмичењима.

„ Математика је наука младих. Другачије не може ни бити. Бављење математиком представља такву гимнастику ума да је за њу потребна сва гипкост и издржљивост младости“. Н. Винер

Гимназија је одувек имала истакнуте представнике који су и после завршене Гимназије наставили да се усавршавају и да шире љубав према природним наукама коју су им усадили гимназијски професори. Међу њима истакнуто место је заслужио и бивши гимназијалац Стојан Раденовић, сада пензионисани професор математике на Машинском факултету у Београду. Професор Раденовић је Гимназију у Лесковцу завршио школске 1966/1967. године. Он је четири године заредом, почевши од 2015. године, сврставан међу 100 најистакнутијих научних умова у области математике. Захваљујући њему се Универзитет у Београду 2016. године пласирао међу 300 најбољих на престижној Шангајској листи. Публиковао је око 400 научних радова у међународним часописима, од чега је више од 200 часописа са SCI листе, 2 монографије, 1 уџбеник и више збирки задатака. За успехе у научном и педагошком раду одликован је 2015. године сребрном медаљом председника Републике, а 2016. великом плакетом Машинског факултета Универзитета у Београду.

У недељу, 20. 2. 2022. године је одржано Окружно такмичење из математике на којем су учешће узела 24 гимназијалца из првог, другог, трећег и четвртог разреда. Од тога је шесторо ученика освојило награду, а петоро се пласирало на Државно такмичење :

2. разред – Борис Златановић 2/5, 1. место (2. награда)- пласман на Државно такмичење

               - Филип Матић 2/6, 2. место (3. награда)

3. разред – Маша Николић 3/8, 1. место (1. награда) – пласман на Државно такмичење

                - Ива Константиновић 3/4, 3. место (2. награда) – пласман на Државно такмичење

4. разред – Димитрије Ђорђевић 4/8, 1. место (2. награда) – пласман на Државно такмичење

                - Никола Стевић 4/8, 2. место (3. награда)-пласман на Државно такмичење

Такође је неколико ученика добило и похвалу:

  1. Емилија Јовић 1/7
  2. Милица Голубовић 2/8
  3. Александар Гавриловић 3/5
  4. Јана Тодоровић 4/8