Похвала ученици Гимназије са међународне хемијске олимпијаде

Похвала ученици Гимназије са међународне хемијске олимпијаде

Овогодишња међународна хемијска олимпијада одржана је у Паризу у периоду од 21. до 30. јула. Само такмичење се састоји из два дела - експерименталног и теоријског и траје два дана, док остатак времена такмичари имају могућност да проведу дружећи се са својим вршњацима из целог света и у обиласку културно-историјских знаменитости Париза.

На овогодишњој, 51. по реду међународној хемијској олимпијади такмичило се 320 ученика из 80 земаља света, а тим наше земље освојио је 3 медаље и једну похвалницу. Ученица Гимназије из Лесковца, Александра Љубеновић освојила је похвалницу.

За међународну хемијску олимпијаду ученици из наше земље квалификују се освајањем једног од првих четири места на Српској хемијској олимпијади. Српској хемијској олимпијади претходе још два нивоа такмичења - међуокружно и републичко такмичење. Стога је, да би се постигао овакав успех, било неопходно радити током целе године, а Александра је у том раду имала велику подршку и помоћ професора хемије, Предрага Стоиљковића. Такође, пред саму олимпијаду, ментори тима Србије, проф. др Душан Сладић и проф. др Нико Радуловић водили су двонедељне припреме наше екипе. Припреме су се реализовале на Хемијском факултету у Београду и ПМФ-у у Нишу и оне су омогућиле ученицима да додатно прошире своја знања ван оквира средњошколског градива и побољшају вештине у лабораторијском раду.

"Верујем да је ово такмичење за све учеснике једно незаборавно искуство које ће остати у лепом сећању. Поред тога што смо на олимпијади имали прилику да се међусобно такмичимо и одмеримо своје знање са знањем ученика из других земаља, стекли смо бројна познанства и склопили нова пријатељства, упознали се са културама народа широм света и обишли Париз - један од најлепших европских градова", казала је Александра Љубеновић.