Европски дневник 2012/2013. наградно путовање за Брисел

Датум објаве: , #Категорија : Излети

Европски дневник 2012/2013. наградно путовање за Брисел


У организацији делегације Европске уније у оквиру пројекта Европски дневник, пет школа из Србије међу којима је и Лесковачка гимназија, су биле на петодневном путовању у Бриселу од 9.до 13. октобра са циљем да се упознају и посете најважније институције Европске уније ( Европски парламент, Европску комисију) као и друге знаменитости Брисела и Брижа.

Најпре смо имали панорамско разгледање града аутобусом. После тога смо обишли Бриселски парк, Музеј старих уметности, Музеј модерних уметности, Катедралу Св. Михајла која је грађена од XIII до XVII века, Палату правде, Анатомијум, симбол Атомског доба, парк Мини Европу и музеј чоколаде.

Оно што је свима нама било најинересантније је посета Европском парламенту. Тамо смо имали креативну радионицу “Role play game parlamentarium“| која нам је омогућила да научимо како ради Европски парламент кроз један забаван и иновативан начин. Пошто смо добили улоге чланова Европског парламента били смо директно укључени у преговарање, дискутовање, доношење заједничких одлука које су у интересу грађана у Европи. Да бисмо дошли до задовољавајућег резултата морали смо да узмемо у обзир мишљења других чланова. Након што смо били подељени у четири политичке групе, свака група је била подељена на две групе како би се формирали комитети који су се бавили или проблемом воде или питањем уградње микрочипова ради личне идентификације.

Затим смо посетили Европску комисију где смо имали презентацију како функционише Европска комисија која је покретач законодавног процеса и извршни орган ЕУ. Председник Комисије је Жозе Мануел Барозо.

Четвртог дана смо посетили Бриж, фландријски град који називају ,,мала Венеција севера“. Ово је град који је познат по продавницама ручно везене чипке и чувене белгијске чоколаде.

Ово путовање ће проширити видике и ученицима и професорима о значају Европске уније као и њених институција за Србију.

Професор енглеског језика Светлана Петровић и ученици: Лука Стефановић 3-1, Новица Игњатовић 3-8 и Марија Николић 3-8

Професор енглеског језика Светлана Петровић и ученици: Лука Стефановић 3-1, Новица Игњатовић 3-8 и Марија Николић 3-8

Чланака у категорији