Примена обраде отворених података

Датум објаве: , #Категорија : Пројектна настава

Примена обраде отворених података


Да статистика и отворени подаци могу да буду интересантни показала је и пројектна настава из предмета Примена рачунара 1.


Ученици I-8, одељења са посебним способностима за рачунарство и информатику,су уз координацију наставнице Лидије Јовић радили истраживачки рад из различитих области.
У свом раду су користили портале отворених података и информационе системе државних институција Републике Србије, као и податке са других портала отворених података. 

 

Пројекат је рађен у јуну, трајао је три недеље. Ученици су најпре истраживали и  прикупљали отворене податке, а затим их обрађивали у програму за табеларна израчунавања и програму за обраду текста. Након тога су у последњој недељи креирали инфографике. Своје радове су одштампали у виду постера и они су изложени у Креативном кутку школе. Ова необична изложба привлачи радознале погледе, што показује колико су наши ученици креативни и како радо примењују у пракси оно што науче на часовима.

 

Отворени подаци (open data) су јавно доступни подаци (објављени јавно на интернету) који могу бити слободно доступни свима и којима може свако да приступи, да их обрађује и да их користи без надокнаде на било који начин, за било које сврхе, без ауторских ограничења и механизама контроле, чак и да их даље објављује. Довољно је само да се наведе извор.


Чланака у категорији