Екскурзија трећег разреда 2013-2014

Датум објаве: , #Категорија : Екскурзије

Екскурзија трећег разреда 2013-2014

Екскурзија је организована за ученике трећег разреда на релацији Лесковац – Будимпешта – Праг – Дрезден – Будимпешта – Лесковац у периоду од 12-18.10. 2013.

Са ученицима су пошли одељенске старешине Биљана Мичић, Бојан Алексић, Светлана Станимировић, Драгана Злопорубовић, Олгица Милетић и вођа пута Саша Саничанин, директорка школе Зорица Стојковић, докторка Ирена Игњатовић као и Снежана Спасић испред агенције Браво турс.

1. дан екскурзије, субота 12.10. 2013.

Стигли смо смо у Будимпешту, испред хотела Атлас. Тог првог дана имали смо слободно време, које смо искористили за шетњу и разгледање главне будимпештанске пешачке зоне ул. Ваци.

 2. дан екскурзије, недеља 13.10. 2013.

Након краће вожње (18 км) стигли смо у Сент Андреју, живописни градић веома важан за новију српску историју. Обишли смо неколико православних цркава (Пожаревачку, Благовештењску и Саборну или Београдску која је седиште целе будимпештанске епархије), трг Вука Караџића, спомен кућу Јакова Игњатовића, крст кнеза Лазара, као и обновљени крст српског трговачког друштва, затим Музеј марципана и Музеј црквене уметности који има једну од најбогатијих ризница. Пут за Праг наставили смо око 1215. У Праг смо стигли у вечерњим часовима. Смештени смо у Топ хотел са четири звездице у којем смо имали три ноћења са доручком и вечером. Крај овог другог дана провели смо у занимљивој вожњи бродом по реци Влтави и ноћном разгледању града уз коментаре водича.

3. дан екскурзије, понедељак 14.10. 2013.

После доручка пошли смо на велико панорамско разгледање града у пратњи локалног водича. Обилазак смо почели од старог прашког града (Храдчани) где смо посетили стари краљевски трг, катедралу св. Вита са капелом св. Вацлава, св. Људмиле, гробницама чешких краљева, базилику св. Ђорђа, улицу златара типичну по својим малим разнобојним фасадама, стару краљевску палату; затим смо се спустили ка Карловом мосту преко којег смо прешли Влтаву. Прошли смо поред Барутне куле једне од многобројних, али и најлепших у граду и кроз градску капију дошли до старог трга на којем се налази градска већница са астрономским сатом старим преко 500 година и готичком богородичином црквом (Тинска катедрала). Такође смо могли видети и онај Праг који нуди туристима различите сувенире чувени прашки кристал и порцелан, прашку брзу храну, стару пијацу…

4. дан екскурзије, уторак 15.10. 2013.

Око 1000 смо кренули за Дрезден. У Дрезден смо стигли око 1300. Овај град на истоку Немачке који се због свог културног значаја назива Фиренцом на Елби и који је један од универзитетских центара обишли смо у пратњи локалног водича. Планом је био предвиђен обилазак опере Земпер, палате Цвингер где смо имали улазницу за посету збирци порцелана, музеју науке и галерији слика старих мајстора од ране ренесансе, преко барока до касног 18.века (дела Рафаела, Тицијана, Коређа,Дирера, Ел Грека, Пусена, Ван Ајка и многих других). Прошли смо поред протестантске Богородичине цркве, скулптуре Мартина Лутера, Резиденцијалне палате (данас је ту државни музеј у оквиру кога је чувени Зелени трезор), видели смо део некадашњих градских зидина, Августов мост, палату Ташенберг. Након тога смо имали око сат и по за слободно разгледање града.  У Праг смо се вратили у вечерњим часовима, а након вечере отишли смо на представу поред Крижикових фонтана.

5. дан екскурзије, среда 16.10. 2013.

Након доручка напустили смо хотел и око 945 кренули за Будимпешту. После једног успутног задржавања око Братиславе ради одмора, у Будимпешту смо стигли око 1700. Овај пут смештени смо у хотел Голден парк са четири звездице Келети. Овде смо имали два ноћења са доручком и вечером. Наком вечере отишли смо на разгледање града са Дунава уз асистенцију локалног водича. Закључили смо да се Будимпешта с правом може поносити својим мостовима (Лављим, старим ланчаним, Ержебет…) који повезују два дела града Пешту и Будим. У овој вечерњој вожњи бродом видели смо и познату неоготичку зграду будимпештанског парламента, једног од симбола града, Маргит-сигет, острво омиљено за спорт и рекреацију и др. Повратак у хотел је био до 2330.

6. дан екскурзије, четвртак 17.10. 2013.

Овај дан је био предвиђен за разгледање Будимпеште. После доручка одвезли смо се до трга Хероја одакле смо у пратњи локалног водича кренули у панорамско разгледање Пеште. Прво смо обишли градски врт са замком Јаноша Хуњадија, романичко-готичку базилику Св. Стефана, трг Хероја са коњаничким портретима оснивача династије Арпадовића и представника осталих племена која су учествовала у оснивању мађарске државе. Овај трг је омеђен значајним културним установама као што су Музеј лепих уметности и Галерија ликовних уметности. Након тога смо се одвезли преко Дунава у стари Будим где смо прво посетили Резиденцију председника Републике и присуствовали традиционалној смени страже. У Будиму смо имали обилазак Рибарске тврђаве и готичке цркве Матије Корвина. Након тога смо обишли Цитаделу, а затим се вратили у центар града чиме се завршило разгледање уз пратњу локо водича. Од 1430 до 1700имали смо слободно време у улици Ваци након чега смо се вратили у хотел. После вечере отишли смо у дискотеку која се налазила у Будиму. Повратак у хотел је био око 1000.

7. дан екскурзије, петак 18.10. 2013.

У 1000 кренули смо за Србију. Планирану посету Тропикаријуму који се налази у модерном ТЦ Кампона обавили смо до 1400 након чега смо наставили пут ка мађарској граници. У Лесковац смо стигли око 2400.

вођа пута, Саша СаничанинГалерија
Прегледајте и остале галерије у овој категорији.