Предавање на тему "Основи система одбране Републике Србије"

Предавање на тему "Основи система одбране Републике Србије"

Дана 16. 3. 2023. године Гимназију у Лесковцу посетила је делегација Војске Србије из Трећег центра за обуку који се налази у гарнизону Лесковац, у касарни „Војвода Петар Бојовић“. Они су у договору и у координацији са Комисијом за војна питања и координатором Богданом Кајснером одржали предавање везано за редовне часове "Основи система одбране Републике Србије". Предавање је почело у 12:10. Часовима су присуствовали сви ученици четврте године из свих одељења заједно са својим одељењским старешинама. Предавање је било у свечаној сали Гимназије у Лесковцу. Обрађене су следеће теме:

1. Место, улога и задаци Војске Србије у систему безбедности и одбране РС, војна обавеза  у РС; Радна и материјална обавеза у РС.

2. Како постати официр Војске Србије; Како постати професионални војник; Физичка спремност – предуслов за војни позив.

3. Служба осматрања и обавештавања; Oблици неоружаног отпора; Бојни отрови, биолошка и запаљива средства; Цивилна заштита.

4. Тактичко-технички зборови

На тактичко-техничком збору који је био на крају предавања ученици су могли да присуствују изложби оружја Војске Србије. Могли су такође да се упознају и са карактеристикама различитог оружја и да разговарају са официрима Војске Србије.

Официри Војске Србије које су помогли око реализације часова "Основи система одбране Републике Србије" су капетан прве класе Миљан Голубовић, поручник Немања Голубовић и потпоручник Сара Лисинац.